Банско

 

Посетителите на Банско ще открият магическа смесица от история, култура, старинна архитектура, автентичен фолклор, обичаи и специфична кухня, уникален символ на българския дух и планински възрожденски традиции.

Няма друг град като Банско, които може да предостави възможности за планински туризъм, зимни спортни събития, професионални семинари и срещи, еко и селски туризъм, алпинизъм, СПА туризъм, летни и зимни турове в планината. Планината е осеяна с многобройни кристални езера и природни обекти, които я правят привлекателна за всички

През зимата Банско се превръща в спортен център в Пирин планина който предлага гама от ски, сноуборд, парапланеризъм и кънки на  лед. През лятото Банско е най-предпочитаното място за туристически дейности като планински турове със катерене, риболов, колоездене, голф, конна езда, лов (с подходящо разрешително).

Има също така някои интересни фестивали в Банско през лятото. На 19 май в Банско се организира голям рок фестивал, на 20-21 май е фолклорен фестивал "Между три планини", и между 8 и 13 август е Международен джаз фестивал в града. Това е причината,  всяка година хиляди туристи да идват тук, за да преоткрият Банско и Пирин, две имена, вечно, свързани с уникална притегателна сила и девствена красота. Градът е портата на най-предизвикателната част на Пирин с нейните символи, дивата коза и еделвайса.

Национален парк Пирин е с площ от 40,356 хектара, близо една трета от тях са разположени на територията на община Банско. Той е включен в списъка на националните паркове и резервати на Организацията на обединените нации и в списъка на конвенциите за защита на културната и национална световното наследство (ЮНЕСКО).